Verre reizen

Dit moet je weten voor je reis naar Japan

Droom je van kleurrijke steden. Een land waar je seizoenen zo goed zichtbaar zijn en er elk seizoen wel een typerend plaatje in je hoofd opkomt? Kan je de verse sushi al proeven en ben je benieuwd hoe het is om het land te doorkruizen met de trein? Dan moet je zeker even verder lezen! In 2023 reisde ik voor de tweede keer af naar Japan. Dit keer alleen, ik was compleet afhankelijk van de welbekende bullettrains. Hoe mij dit in mijn uppie afging? Dat vertel ik je allemaal in dit blog.

Wat je vooraf moet regelen.

Visum: Als Nederlandse paspoorthouder heb je geen visum nodig om naar Japan te komen. Deze krijg je ter plekke in je paspoort geplakt, deze is maximaal 90 dagen geldig. Dit is inclusief aankomst- en vertrekdag.

Contant geld: het kan handig zijn om vooraf cash bij je te hebben maar dit is niet essentieel. In Japan kun je in elke konbini store (dit zijn ketens als 7-Eleven, Lawson en Family Mart) pinnen met je Maestro pinpas. Let wel: pin altijd in de munteenheid van het land waarin je je bevindt, in dit geval is dat je YEN. Je betaalt altijd een klein bedrag om te pinnen, dit is meestal twee of drie euro. Bedenk je dus van tevoren hoeveel cash je ongeveer nodig denkt te hebben. Zo hoef je niet al te vaak te pinnen.

Japan Rail Pass: de JR pas is ideaal als je van plan bent om meerdere steden te bezoeken tijdens je reis door Japan. Het scheelt al snel een hoop geld als je, zoals ik deed, van Tokio naar het zuiden reist; Fukuoka. Losse kaartjes kosten omgerekend al gauw tussen de 30 en 80 euro (afhankelijk welk traject je reist). Als je voor langere periode meer plekken wilt bezoeken dan raad ik je een JR Pass dus absoluut aan. Deze kun je op meerdere websites kopen, je voucher krijg je thuisgestuurd en dien je fysiek in Japan om te wisselen bij een daarvoor bestemd kantoortje. Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Simkaart: Alhoewel er in Japan steeds meer openbare wifi verbindingen zijn, is een simkaart aan te raden als je je weg wilt vinden in Japan. Ik kocht een simkaart met 10 GB voor 2,5 weken, deze simkaart was 30 dagen geldig en kost omgerekend 22 euro. Ik kocht deze simkaart bij een van de grotere elektronicawinkels, namelijk Bic Camera. Niet te missen als je in Japan bent. In de wijk Akihabara slaag je sowieso. 

Verblijf: reis je alleen (of samen, kan ook) dan zijn hostels in Japan een goedkope optie. De meeste hostels in Japan zijn schoon, goed uitgerust en over het algemeen heb je je eigen plekje. Let wel: het kan wat gehorig zijn, dus neem altijd oordoppen mee. Douches waren over het algemeen eigenlijk altijd erg schoon. Het opbergen van je koffer daar en tegen gaat op sommige plekken wat lastiger vanwege het gebrek aan ruimte. Het is dus handig om een extra rugtas mee te nemen en deze te vullen met spullen voor een aantal dagen.

 

Openbaar vervoer: zo goed als de bullet trains rijden, rijdt ook het reguliere openbaar vervoer (de bus, de metro en de lokale trein). Je kunt ervoor kiezen om steeds losse kaartjes te kopen bij de machine. Of je koopt op een van de grotere stations (bijvoorbeeld station Tokyo) een Pasmo of Suica kaart. Deze kun je opwaarderen en overal mee in- en uitchecken. Je kunt deze kaarten vaak ook gebruiken als betaalmiddel in de kleinere supermarkten en vending machines. Ik kocht de Suica kaart, de kaart zelf kost 500 Yen en staat niet op naam. Je kunt de kaart op alle stations opwaarderen. 

 

Afval: Japan is anders dan Nederland als het aankomt op afval. Er staan namelijk op straat nergens prullenbakken, ik ben er in alle steden die ik bezocht maar een paar tegengekomen. Je kunt je afval in een supermarkt kwijt, houd hier rekening mee als je iets wilt weggooien. Het land is heel strikt als het op netheid en afval scheiden aankomt. Alhoewel er eigenlijk op elke hoek van de straat wel een supermarkt zit, dus dit moet geen probleem zijn. 

Meer weten over Japan? Kijk hiervoor op deze pagina. Binnenkort plaats ik nog meer diverse blogs over dit land en mijn reis. Houd hiervoor deze pagina in de gaten. 

Geef een reactie

Ontdek meer van Fly with In

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder