Verre reizen

Reisroute Filipijnen

In 2019 was ik op de Filipijnen. We vlogen hier naartoe vanaf Japan, waar we eerst zes weken hadden gereisd. Een paar weken vertoeven op hagelwitte stranden en snorkelen in helderblauw water, dat leek ons wel wat. In dit artikel vertel ik je over de reisroute die ik maakte. Deze brengt je langs de meest idyllische plekjes. Dit is echt een reis om nooit te vergeten!

 

Hoe kom je er

Wij vlogen met het vliegtuig vanaf Nagoya, (Japan) naar de hoofdstad Manilla. Maar als je vanaf Amsterdam direct naar de Filipijnen reist dan doe je er met het vliegtuig ongeveer 19 uur over. Dit is inclusief een tussenstop. Wat betreft de kosten voor een vliegticket moet je denken aan een bedrag van €700,- voor een retourtje.

 

Eilanden

De Filipijnen bestaat uit maar liefst 7.641 eilanden. Ja je leest het goed, zoveel! Natuurlijk zijn dit er veel te veel om te bezoeken. Voorafgaand aan mijn reis heb ik veel research gedaan naar de leukste en toerist-vriendelijke eilanden. Onze rondreis door de Filipijnen zag er als volgt uit:

  • Manilla
  • Coron
  • El Nido
  • Port Barton
  • Puerto Princesa
  • Manilla
  • Amsterdam

Een tip om rekening mee te houden: de gate en wachtruimte op Manilla is erg klein als je binnenlands vliegt. Houd hier rekening mee en ga vooral niet te vroeg naar de luchthaven. Een schattig vliegtuigje van Cebu Pacific brengt je vanaf de hoofdstad in 1 uur en 20 minuten naar Busuanga (Coron). Tickets kosten ongeveer €35,- voor een enkeltje. Uiteraard is dit afhankelijk van de periode waarin je reist maar over het algemeen zijn binnenlandse vluchten op de Filipijnen niet duur.

De Filipijnen

Coron

Op alle eilanden rijden er veelal tuktuks en verder wat grotere busjes. Vanaf de luchthaven in Busuanga, niet ver van Coron, reden wij met een stel toeristen mee in een busje die ons afzette bij ons hotel. De kosten hiervan waren ongeveer €15,- per persoon. De eerste nachten in Coron sliepen wij in het Kokosnuss Garden Resort. Een ontzettend leuke plek wat wordt gerund door een vriendelijke familie. Je hebt hier een zwembad, je kunt hier heerlijk eten en je hebt je eigen huisje. Je kunt hier prima een paar nachten vertoeven en het eilandleven op je in laten werken. Hier eet je trouwens de lekkerste pizza’s op Coron. 

 

Buhay Isla boattour

Vanaf Coron gingen we mee op een driedaagse boattour met Buhay Isla. Een geweldig team die je drie dagen lang langs de mooiste stranden, koraalriffen en plekjes vaart. Deze tour is inclusief slaapplek, de hele dag eten en snorkelen. Omgerekend betaal je ongeveer €260,- per persoon voor drie dagen en twee nachten. Hier zit dus wel alles in dus je hoeft verder nergens aan te denken en niets te betalen.

 

Ik werd ontzettend enthousiast van het team op de boot. Ze sliepen nauwelijks maar toch stonden ze elke dag met een enorme glimlach weer aan het roer. Ik raad je echt aan eenzelfde soort boattour te doen als je op de Filipijnen bent. Je komt namelijk langs plekken waar je anders nooit zou komen en je maakt de cultuur en het eten van dichtbij mee. Zo sliepen we bijvoorbeeld op een onbewoond eiland en ik heb de meest heldere en mooiste sterrenhemel ooit gezien! Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de boattour ergens anders te starten of langer mee te varen. Kijk hier voor een overzicht van de pakketten en reisroutes

 

Na drie dagen bereikten we het stadje El Nido met de boot. Hier neem je afscheid van het team en de mensen die je hebt ontmoet op de boot. Je bagage ligt trouwens de hele tour onderin de boot dus je hoeft niets achter te laten op de plek waar je opstapt. Vooraf pak je een kleinere tas in waarin je je spulletjes gedurende de trip, wilt gebruiken.

 

El Nido

Dit is nog zo’n schattig Filipijns dorpje waar je je gelijk helemaal thuis voelt. Na een boottocht van drie dagen is het even wennen weer aan land te zijn. De drukte van alle tuktuks was dan ook weer even wennen. El Nido is een fijne plek om een scooter te huren en meer van het eiland te zien, zo bezochten wij o.a. de prachtige Nagkalit-kalit watervallen. Ook de Maremegmeg beachbar is een aanrader om even heerlijk te chillen! 

 

Port Barton

Vanaf El Nido namen we samen met een groepje reizigers een taxi naar Port Barton. Dit is een klein en afgelegen plekje waardoor het iets minder goed te bereiken is. Hierom slaan mensen dit stadje ook vaak over maar dat is echt zonde! We sliepen in Tribal Xperience, een kleinschalig hotel gerund door een lieve familie. Vanaf Port Barton kun je gemakkelijk met een van de lokale bewoners mee op het bootje naar White beach, een prachtig strand waar je heerlijk in een hangmat kunt luieren en plaatjes kunt schieten van de felblauwe lucht.

 

Puerto Princesa

Nog zo’n parel en zeker de moeite waard om te bezoeken. We reisden met een busje naar deze plek vanaf Port Barton en verbleven de eerste nachten in een heerlijk resort: Astoria Palawan. Als je ultiem in de watten gelegd wil worden dan is dit the place to be. Ik voelde me hier echt een prinses! 

 

Omdat Astoria Palawan wat verder weg ligt van het stadje besloten we de laatste dagen die we hier hadden, elders in Puerto Princesa te spenderen. Zo sliepen we in Floral Villarosa, wederom een door familie gerund hotel dat een heerlijk ontbijt serveerde. Vanaf Puerto Princesa kun je gemakkelijk diverse stranden en gebieden bezoeken met de scooter.  Zo reden wij bijvoorbeeld naar Honda Bay.

White Beach Port Barton

Ben je overtuigd om naar de Filipijnen af te reizen?

 

Dan is dit goed om te weten

De Filipijnen zijn prachtig. Houd wel rekening met veel muggen en kijk voor je boekt goed of er geen orkaan seizoenen zijn in de periode dat je wilt reizen. Ik raad je aan bij aankomst 1 nacht in Manilla te verblijven en op de terugweg eveneens. Dit omdat er geen directe vluchten vanaf de kleine eilandjes naar Amsterdam vliegen.

 

Kosten

Daar waar het vliegticket misschien wat duurder kan uitvallen (afhankelijk van wanneer je reist). Zijn de algehele kosten zoals eten, accommodaties, drinken, scooterverhuur etc. heel goed te betalen. Daarom zijn de Filipijnen een perfecte plek om heerlijk vakantie te vieren. Vergeet het personeel op de boot en in de restaurants en tuktuks niet te tippen. En geniet! Je beleeft hier echt het ultieme vakantiegevoel want je wordt omringd door palmbomen!

 

Ben jij al eens op de Filipijnen geweest?

Boracay eiland Filipijnen
0
Eilanden op de Filipijnen

Reistijd: gemiddeld 19 uur vanaf Amsterdam Schiphol

Valuta: pesos

Tijdsverschil: op de Filipijnen is het zes uur later dan in Nederland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: