Grienden
Nederland

Toeren over Eiland IJsselmonde

Onder de rook van Rotterdam, omringd door de Oude- en de Nieuwe Maas, ligt Eiland IJsselmonde. Dit is dé perfecte plek als je een weekendje natuur wilt combineren met de stad. Ik ging eropuit op een scooter om te toeren over Eiland IJsselmonde.  

Het is een mooie zomerse dag in Nederland en daarom perfect om erop uit te gaan, even onze haren laten wapperen in de wind. Eiland IJsselmonde is perfect als je van wandelen en fietsen houdt. Je vindt er allerlei (kleinschalige) ondernemers en streekproducten. Hier waan je je echt even op een andere plek en je wordt overspoelt door het vakantiegevoel zodra je de groene weides ziet liggen. We huurden een scooter in Rotterdam. Voor slechts €35,- heb je de hele dag een scooter tot je beschikking die je van A naar B brengt. Het is het perfecte vervoermiddel voor een warme dag zoals deze. Maar als je het rustiger aan wilt doen is een fiets zeker een prima alternatief. Vanaf Rotterdam reden we richting de Maastunnel, niet wetende dat scooters daar niet zijn toegestaan, je mag hier dus alleen met een (elektrische) fiets in. Wij reden nog even door naar de Erasmusbrug om hier vervolgens onze oversteek te maken. We zijn onderweg!

 

Langs de oude haven, industrieterreinen en het rauwe Rotterdam

Onze eerste stop is Zorgboerderij de Buytenhof, we rijden er vanaf de Erasmusbrug in één keer naartoe. Onderweg kruisen we Feijenoord en Oud-Charlois, waar we een blik werpen op de Waalhaven, grote schepen zijn hier aangemeerd en we passeren rauwe industrieterreinen. Dit is misschien niet het allermooiste stukje Rotterdam, maar dit gebied geeft wel een goed beeld weer van een divers Rotterdam. We pakken een stukje Zuiderpark mee en opeens wanen we ons in het groen, weilanden aan beide zijden en overal fietsen vrolijke dagjesmensen. Iedereen volgt zijn eigen weg maar we zijn allemaal op één ding uit: groen, rust en ruimte.

Pluktuin De Buytenhof
Perenbomen De Buytenhof

De Buytenhof

Zorgboerderij de Buytenhof bevindt zich in het pittoreske Rhoon. Zodra we van onze scooter afstappen worden we vriendelijk begroet door een dame die ons een parkeerplek wijst. We wandelen door de boomgaarden waar al flink wat peren groeien, ik moet me inhouden om er een te plukken.

 

Ook de pluktuin is hier een bekend begrip, voor een kleine bijdrage kun je hier zelf een bosje bloemen plukken voor thuis. Er worden hier ook veel groenten geoogst zoals aubergines en wortelen. Er is ook een gezellig terras waar je koffie kunt drinken. Het schattige boerderijwinkeltje verkoopt de heerlijkste streekproducten, van verse kazen tot bieren en honing. Daarnaast is de Buytenhof vergezeld door vrolijk knorrende varkentjes en kippetjes. Het is er gemoedelijk en ik raad je zeker aan hier even te stoppen als je toch in de buurt bent. We stappen weer op en gaan verder.. maar niet voordat we een ijsje hebben gescoord bij Tasman, Tasman bevindt zich niet ver van de Buytenhof en in dit stukje IJsselmonde vind je ook Abel’s restaurant, De Johannapolder en het Klimbos van Abel.

Grienden

De Rhoonse Grienden

We tuffen door naar de Rhoonse Grienden, een bekende plek in IJsselmonde. Het is niet de eerste keer dat ik de Grienden bezoek en toch blijft het een bijzonder verschijnsel. Dit is een van de zoetwatergetijden langs de Oude Maas, in dit gebied groeit het groen nog wild en het gebied staat onder invloed van eb en vloed. Dit is goed terug te zien aan dit prachtige gebied, tussen de knotwilgen door waan je je een beetje in een sprookjesbos. Om je heen vliegen allerlei vogeltjes, vliegjes en hoor je diverse geluiden. Je merkt hier niets van de drukke stad Rotterdam. Er schijnen hier ook bevers te wonen maar helaas, ook dit keer heb ik er geen een gespot, ik blijf het proberen.

Klein profijt, Koedood, Carnisse Grienden 

 

We gaan weer door, er valt nog zoveel meer groen te zien hier. Onderweg rijden we langs knusse huisjes en zwaaien we vrolijk naar iedereen die we tegenkomen. We passeren Klein Profijt en rijden vlak langs het Golfcenter van Rhoon. We hopen dat we niet worden geraakt door een golfbal. Ook passeren we het riviertje de Koedood, in Barendrecht. Ik blijf het een vreemde naam vinden. Vroeger vormde Koedood een verbinding van de Oude Maas met de Nieuwe Maas. We doen ook de Carnisse Grienden aan en net als de Rhoonse Grienden is dit stukje groen haast een sprookje, we stappen af voor een korte wandeling.

 

Niet veel later hebben we trek gekregen. Wetende dat er ons een heerlijke picknick staat te wachten stappen we weer op.

De Rhoonse Grienden

De Kleine Duiker en Polderzicht

Eerst komen we aan bij bij recreatieboerderij De Kleine Duiker. Dieren, speeltoestellen, een moestuin en een winkeltje. De Kleine Duiker is haast van alle markten thuis en de perfecte plek om een zonnige zaterdagmiddag door te brengen met het gezin. We knuffelen even met de baby geitjes die nog niet zo lang geleden zijn geboren en nemen een kijkje bij de schapen in de wei, die het met hun wollen vacht best warm hebben vandaag. Je kunt hier trouwens ook een kano huren voor €7,50 per uur en IJsselmonde verkennen vanaf het water!

 

Eerder deze week heb ik al een picknick gereserveerd bij Polderzicht Tea & More. Voor €29,50 krijg je een rijk gevulde picknickmand mee, inclusief bestek, borden, glazen en een kleedje. Het is even puzzelen om de picknickmand mee te nemen op de scooter maar uiteindelijk lukt het toch. We rijden door naar Speeltuin de Oude Maas en ploffen neer op het grasveld. Het is een gezellige bende hier op de zaterdagmiddag, er worden feestjes gegeven, uitgebreid geluncht en er fietsen en wandelen veel mensen voorbij. 

 

Het is hier goed vertoeven aan het water, er staat een windje en we hebben een lekkere plek onder een grote boom gevonden. Tijd om de picknickmand te openen! Vers belegde broodjes, jus, wraps en taartjes zoveel als je op kunt, ik begin ervan te watertanden. We hebben er best een rit opzitten en het is hier fijn bijkomen. Hier vind je overigens ook Pannenkoekenhuis de Oude Maas, het treintje op de Maasoever Spoorweg en kinderen kunnen afkoelen in het Spartelbadje. De picknick zit erop, we pakken onze spullen in om de picknickmand in te leveren, ook de scooter moet helaas weer terug. Onderweg rijden we langs het Develbos en gaan we via Hendrik-Ido-Ambacht Rotterdam weer in.

Picknickmand Polderzicht
De Kleine Duiker
Schaapjes De Kleine Duiker

Deze plekken op Eiland IJsselmonde zijn ook zeker de moeite waard:

 

  • Natuureiland Sophiapolder: je komt er alleen met de voetveer. Je kunt hier wandelen over de vlonders en dijken, een wandeling is ongeveer 2,5 km lang;

  • Kinderdijk: het is en blijft een bijzonder verschijnsel, fietsend door de kenmerkende molens van Kinderdijk. Niet voor niets prijkt dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ben je er nog nooit geweest? Breng dan zeker een bezoekje aan Kinderdijk als je in IJsselmonde bent;

  • Dordrecht: een schilderachtig dorpje met monumentale panden en eeuwenoude boogbruggen. Je kunt er overigens ook stoppen voor een kop koffie en lunch;

  • Crezéepolder: dit natuurgebied ligt tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. Twee keer per dag stromen eb en vloed hier in en uit. HIerdoor ontstaat er een bijzonder natuurverschijnsel in de Crezéepolder.

Meer ontdekken op Eiland IJsselmonde? Eerder schreef ik over de route naar Kinderdijk. Hier lees je het volledige artikel.

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Ontdek IJsselmonde en Flywithin. Wil jij Eiland IJsselmonde bezoeken? Op www.ontdekijsselmonde.nl vind je allerlei mooie wandel-, fiets- en vaarroutes. Ook vind je hier de beste plekken om te eten of te borrelen. Je stelt via de kaart op de website heel makkelijk zelf een dagje uit samen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: