Schiedam vanaf het water
Nederland

Schiedam in een dag

In Schiedam was ik nog niet eerder geweest en het eerste wat in me opkwam toen ik hier rondliep was; waarom? Deze schattige plek heeft alles wat je maar kunt wensen wanneer je er een dagje op uit wilt in eigen land. Ik kreeg hier gelijk het vakantiegevoel en ik ben in slechts een dag ontzettend veel te weten gekomen over Schiedam. Ga je mee?

Schiedam is een stad gelegen in de provincie Zuid-Holland, het ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen in. Schiedam was hierom koploper in de jeneverindustrie. Het is geen grote stad maar daarom zeker niet minder het bezoeken waard. Wist je dit bijvoorbeeld al over Schiedam? Deze stad staat er al sinds de 18e eeuw bekend om een van de meeste jeneverstokerijen te hebben. Ook vind je hier de hoogste molens ter wereld! Ik vertel je alles wat je moet doen tijdens een bezoekje aan deze waanzinnige stad.

Loopuyt Bar

Loopuyt

Ben je in Schiedam? Dan kun je hier haast niet vertrekken zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Loopuyt distilleerderij. Loopuyt produceert diverse soorten gin en sinds vorig jaar ook een alcoholvrije versie, waarmee ze een behoorlijke stip op de kaart hebben gezet. In 1722 werd deze distilleerderij hier opgericht, tussen tientallen jeneverstokerijen. In het pakhuis, gelegen aan het water, wordt je meegezogen in de geschiedenis van de gin en ruik en voel je dat je op een bijzondere plek bent. Kunst, boksen en een illegale bar, bij Loopuyt kun je het allemaal bewonderen. Het pand beschikt dus over een speakeasy bar waar men vroeger in alle rust genoot van een glas gin-tonic. Leuk feitje: Loopuyt gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten en produceert naast gin ook diverse producten om de gin mee te mixen, zoals ginger beer en tonic. Van een bezoekje aan deze bijzondere distilleerderij krijg je zeker geen spijt!

Loopuyt Mixers
Cesant in de Korenbeurs

Lunchen bij de Korenbeurs

Na een indrukwekkende rondleiding bij Loopuyt is het tijd voor de lunch. Dit jaar (2021) bestaat de Korenbeurs alweer vijf jaar. Dit bijzondere pand dient ook als bibliotheek, je kunt dus gerust een boek of tijdschrift lezen onder het genot van een uitgebreide high tea, frisje, broodje, biertje of iets anders. Je kunt er ook een vergaderruimte huren maar het pand alleen al is een bezoekje waard. Het imposante dak en het lichtinval is de perfecte plek om een paar plaatjes te schieten.

 

Schiedam vanaf het water

Ontdek de binnenstad vanaf het water, in een fluisterboot, terwijl er ronduit wordt verteld over de geschiedenis van de stad. Achter elk pand, woning en molen schuilt een bijzonder verhaal. Je stapt op bij Molen de Walvisch waarna je heerlijk achterover kunt leunen en je laat verrassen door de pracht en praal van Schiedam, maar dan vanaf het water. Ik vond het mooi om te zien hoe enthousiast men is over deze plek en de vrolijke bewoners.

Schiedam vanaf het water
Molen de Walvisch

Molen de Walvisch

Daar waar je de fluisterboot op stapt, stap je er ook weer af. En het zou ontzettend zonde zijn als je de Molen de Walvisch overslaat tijdens je bezoekje aan Schiedam. Deze molen heeft al behoorlijk wat te verduren gehad, in 1996 brandt de molen af vanaf de kap tot de eerste zolder. De molen die zo kenmerkend is voor de stad wordt daarna gelukkig met hulp van donaties opnieuw opgebouwd. In 1999 draait de molen weer op volle toeren en sinds 2002 is er een molenwinkel gevestigd met de lekkerste bak producten, tip: de boterkoek is heerlijk en ambachtelijk gemaakt. Deze moet je zeker meenemen voor thuis. 

 

1714 drinks & bites

Een dagje in Schiedam laat behoorlijk wat indrukken achter. Tijd om alles even te laten bezinken met een cocktail en bites. Waar doe je dit anders dan bij 1714. Hier serveren ze de lekkerste bites met bijpassende wijnen, cocktails met gin uit de stad maar ook hoofdgerechten met een culinair hoogstandje. Je kunt hier lekker vertoeven aan het water of binnen plaats nemen, het interieur is namelijk een lust voor het oog. En of dat nog niet genoeg is, je kunt hier ook terecht voor bootverhuur en het organiseren van evenementen.

1714 bites
1714 rose cocktail

Ben je benieuwd wat Schiedam nog meer te bieden heeft? Kijk dan even op de website van S’DAM. Volg uitinsdam op Instagram voor je dagelijkse inspiratie en Schiedamse kiekjes. Op zoek naar meer inspiratie voor een staycation in Nederland. Kijk dan even op de pagina staycations

Dit artikel is tot stand gekomen uit een persdag voor influencers.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: