Stedentrip

Stedentrip Ljubljana

Een aantal jaar geleden had ik deze stad al op mijn bucketlist gezet. Ik werd destijds overtuigd door een aflevering in ‘3 op reis’. In december was het dan eindelijk zo ver. Op 19 december vlogen we naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, om een weekend door te brengen.

We vlogen met Transavia vanaf Schiphol. Aangekomen op de luchthaven van Ljubljana stapte we in bij een GoOpti busje. Dit is een busje dat je vanaf de luchthaven afzet bij je hotel/Airbnb etc. We hadden dit niet vooraf gereserveerd maar we konden gewoon instappen, voor tien euro p.p. werden we voor onze Airbnb afgezet. Dit is erg aan te raden aangezien de bus er twee keer zo lang over doet, deze je niet voor je appartement afzet én de bus rijdt vanaf de luchthaven slechts om het uur. Als je pech hebt mis je de bus en moet je een uur wachten.

 

We hadden een erg leuk appartementje geboekt via Airbnb, iets buiten het centrum. Ljubljana is niet groot dus alles is goed te lopen. Wij hadden thuis alvast een account aangemaakt voor Bicikelj. Dit zijn fietsen welke door heel Ljubljana te huren zijn. Je betaalt het eerste uur helemaal niets en de inschrijfkosten zijn slechts 1 euro. Wij hebben voor het weekend dus geen een keer geld hoeven te betalen om deze fietsen te gebruiken omdat de afstanden die we fietsten telkens korter dan één uur waren.

 

Ljubljana is, zoals eerder gezegd, een kleine stad. Wij waren er rond de kerstperiode en dit was ontzettend gezellig. Overal stonden kerstmarktjes, kraampjes, podia en overal waar je keek hingen lampjes. Wij vonden dat dit de stad nóg gezelliger maakte.

 

Helaas hebben wij de laatste twee dagen onafgebroken regen gehad waardoor we minder hebben gedaan dan we aanvankelijk hadden gepland. Dit was erg jammer maar verder hebben we in een korte tijd toch een hoop gezien, gedaan en gegeten. Zo zijn we met de kabelbaan omhoog gegaan naar het Kasteel, vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad. Het kost slechts 4 euro p.p. om heen en terug met de kabelbaan omhoog te gaan. Ljubljana is goedkoop ten opzichte van Nederland, je kunt hier erg luxe eten voor de helft van de prijs in ons land. Hieronder geef ik je nog een aantal tips voor lekkere restaurantjes.

 

Favoriete restaurants/cafés in Ljubljana:

  • TOZD (koffie en ontbijt)
  • EK Bistro (lunch)
  • Luda restaurant (diner)
  • LANDERIK (diner)
  • Cutty Sark Pub

Reistijd: 1 uur en 45 minuten vanaf Amsterdam Schiphol

Valuta: euro

Tijdsverschil: geen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: