Kinderdijk IJsselmonde
Nederland

Route Kinderdijk Eiland IJsselmonde

Grote steden, Kinderdijk én schitterende natuur. Fietsen en varen rondom Eiland IJsselmonde. Tussen Rotterdam en Dordrecht ligt het Eiland IJsselmonde. Hier vind je op steenworp afstand van de grote steden schitterende natuurgebieden die je te voet of op de fiets kunt verkennen. Eiland IJsselmonde is makkelijk te combineren met een bezoekje aan Kinderdijk.

Op de website Ontdek IJsselmonde staan allerlei mooie routes, natuurgebieden, restaurants en uitjes. Samen met de gebiedspromotor van Ontdek IJsselmonde ging ik vanuit Rotterdam een dagje op pad om te ontdekken wat er allemaal te beleven is rondom het Eiland. We stippelden een afwisselend dagje uit samen met de waterbus en fiets.

 

1. Startpunt Rotterdam

We starten onze dag bij de halte van de Waterbus aan de Erasmusbrug in Rotterdam. Er vertrekken meerdere lijnen naar Kinderdijk, dus bekijk vooraf de routeplanner. Fietsen mogen gratis mee aan boord en inchecken doe je met je OV-chipkaart. De Waterbus brengt ons in een klein half uur de stad uit, langs het groene Eiland van Brienenoord, naar Kinderdijk.

2. Molens, molens en nog eens molens

Vanaf de Waterbushalte sta je binnen een paar minuten op het dijkje van Kinderdijk, met historische molens aan de horizon. Het is een prachtig gezicht. Vanaf hier starten fietstochten de Alblasserwaard in. Wij combineren de molens vandaag echter met een ander gebied: het Eiland IJsselmonde. We fietsen de dijk rond, over bruggetjes, langs vaarten, tot we genoeg molens gespot hebben en terugkeren naar de halte van de Waterbus. Een vroege start is voor dit uitstapje overigens aan te raden: vanaf een uur of 11 begint het druk te worden. Horeca is erg beperkt in Kinderdijk, dus wij stellen onze stop uit tot aan de overkant.

Erasmusbrug Rotterdam

3. Ridderkerk of Dordrecht


We combineren Kinderdijk vandaag met het fietsen van een deel van de Oude Maasroute op het Eiland IJsselmonde. Vanaf de Waterbushalte hebben we twee opties om dit Eiland te bereiken. We kunnen rechtstreeks met het Driehoeksveer naar Ridderkerk varen, waar Paviljoen Struis een aangename koffie- of lunchstop biedt. Vanaf Struis fiets je vervolgens gemakkelijk naar de Crezéepolder en de beschermde Sophiapolder. Beide natuurgebieden zijn een tussenstop meer dan waard. Let op dat het pontje naar vogelgebied Sophiapolder niet elke dag gaat. Vanaf Sophiapolder voert de Ringdijk dan verder door stedelijk gebied naar de groene oevers van de Oude Maas.

 

Wij kiezen vandaag voor optie twee en nemen vanaf Kinderdijk de Waterbus naar Dordrecht. Onderweg bekijken we vanaf de Maas de vogelrijke polders aan de oevers. Vanaf de halte in Dordrecht meanderen we door de prachtige stad, waar meer dan genoeg lunchmogelijkheden zijn. Aan de andere kant van het centrum brengt een brug ons naar Eiland IJsselmonde. Een elektrisch ‘baantje’ helpt met het omhoog duwen van de fiets en je hebt vanaf de brug mooi uitzicht op de indrukkende hefmechaniek van de Stadsbrug.

 

4. Door de polder of aan het water


Aan de overzijde leidt de Lindtsedijk ons in westelijke richting. Bij natuurgebied de Hooge Nesse krijgen we weer een keuze: blijven we de dijk volgen langs mooie huisjes, dwars door de polder, of nemen we het pad aan de Oude Maas? Beide opties leveren een mooie tocht op. Wij kiezen vandaag voor de laatste optie. Met links van ons het water fietsen we verder. We zwaaien af en toe naar een vrachtboot, terwijl rechts van ons het natuurgebied wordt afgewisseld door velden vol schaapjes. De stad die we pas net verlieten lijkt nu al heel ver weg.

Watertaxi Rotterdam

5. Langs de Oude Maas


Een breed fietspad voert onder bomen door langs de Oude Maas. Soms is het water in zicht, soms buigt het pad er iets van af. Voor wie trek heeft is Theehuys Polderzicht een mooie tussenstop. Een paar minuten van de route af kun je hier lekker eten op het terras en planten en streekproducten kopen. Voor fietsers met kinderen is kinderboerderij De Kleine Duiker, schuin tegenover het theehuis, een leuke tussenstop om even te spelen en de benen te strekken. Wij fietsen verder naar het westen.

 

6. Carnisse grienden


Bij de Heienoordtunnel is het even gedaan met het groen: het fietspad voert langs en over de A29. Terwijl je door de Jan Gerritsepolder fietst is de bebouwing van Barendrecht nog aan je rechterhand te zien, maar hoe verder je naar het westen van het Eiland fietst, hoe landelijker het wordt. Tussen het fietspad en de Oude Maas duiken nu de grienden op: de Carnisse en Rhoonse grienden en Klein Profijt. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Deze prachtige natuurgebieden mag je niet missen. Grienden zijn oude wilgenplantages en zijn in Nederland vrijwel verdwenen, maar hier kun je nog prachtig dwalen door wilgengangen, over bruggetjes en langs kreekjes. Wat ons betreft een van de hoogtepunten van dit mooie gebied. Een uurtje van de fiets af geeft al voldoende tijd om een aardige indruk te krijgen.

Loopbrug Carnisse Grienden

7. Historisch Rhoon

 

Wij wandelen een rondje door de Carnisse grienden, waarna we weer op de fiets stappen en verder langs de Oude Maas fietsen. Onderweg passeren we de Johannapolder, met allerlei speelmogelijkheden voor kinderen en aangename horeca in de vorm van Tasman. Op dit punt nemen we afscheid van de rivier-route en steken we via boerenland en een dijkje met mooie boerderijen door naar het centrum van Rhoon. Breng vooral een bezoekje aan het kasteel en de mooie kasteelgaard. Voor wie chic wil pauzeren; er zit een restaurant in het kasteel met aangenaam terras.

 

8. Met de metro terug

 

Vanaf Rhoon fiets je in een minuut of veertig weer terug naar de Erasmusbrug. Of neem je, zoals wij doen, de metro. Fietsen mogen buiten de spits gratis mee en zo omzeil je een aantal grote wegen en stedelijk gebied. Zeker voor fietsers die én Kinderdijk én Dordrecht én de grienden op hun gemak willen bekijken is dit een fijne optie om achter de hand te houden. Veertien uur nadat we begonnen staan we weer op de Erasmusbrug en hebben we er een schitterende dag op zitten.

Molen weiland

Wil jij Eiland IJsselmonde bezoeken? Op www.ontdekijsselmonde.nl vind je allerlei mooie wandel-, fiets- en vaarroutes. Ook vind je hier de beste plekken om te eten of te borrelen. Je stelt via de kaart op de website heel makkelijk zelf een dagje uit samen.

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: