Chair
Accommodaties,  Nederland,  Review,  Staycation

Hotel The Exchange – modieus slapen

Heb je wel eens in een hotel geslapen waarin het lijkt alsof je als het ware in een uniek kledingstuk slaapt? Ik in ieder geval nog niet eerder voordat ik m’n ogen sloot in de unieke hotelkamer in Hotel The Exchange, middenin hartje Amsterdam. Wat dit hotel zo uniek maakt? Lees snel verder want ik vertel je er alles over. Wedden dat je na het lezen gelijk een kamer boekt?


Fashion Designers


Hotel The Exchange is een initiatief van Otto Nan en Suzanne Oxenaar, initiatiefnemers van het Lloyd Hotel (waar ik zondag slaap!) en het Love Hotel in Tokyo. Samen wonnen zij al diverse prijzen als de Dutch Design Award en de Time Out Award for The Best Hotel. Het hotel heeft haar naam te danken aan de jonge creatieve kledingontwerpers van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Zij hebben in samenwerking met het Textiel Museum in Tilburg alle kamers ontworpen en gerealiseerd. En de ligging van het hotel is ook niet onbelangrijk. Het pand zit op de Damrak en stamt uit de 17e eeuw, wat gelijk aangeeft dat het een gebouw is met karakter. Dit merk je al wanneer je het hotel binnenkomt, de smalle ingang in het karakteristieke pand en ‘s ochtends open je de gordijnen en kijk je uit op de Beurs van Berlage en de winkelende voorbijgangers. Het hotel is op loopafstand van het Centraal Station, handig als je met de trein komt! En bekende trekpleisters als De Dam, De Oude Kerk en de Kalverstraat zijn allemaal heel dichtbij.

 

Unieke kamers, stuk voor stuk

Het hotel bestaat uit 61 hotelkamers, ieder met een eigen karakter. Er zijn kamers variërend van één tot vijf sterren, wat betekent dat je, ongezien het budget, altijd een kamer kunt boeken die past bij jouw wens en uitgave. Het aantal sterren geeft de grootte, de voorzieningen, het uitzicht en het ontwerp van de hotelkamer aan. Hoe meer sterren, hoe unieker het design en uitzicht, maar dat wil niet zeggen dat de kamers met een of twee sterren geen unieke eigenschappen hebben. Ik mocht slapen in de ‘New Rembrandt’ kamer. Deze zit op de 7e en tevens bovenste verdieping van het pand. Een fijne ruime en vooral lichte kamer, omdat bijna alles wit is. En een leuk uitzicht over de daken van diverse winkels en woningen. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld de Bijenkorf en het Centraal station zien. Er zit een bad in de badkamer (pas op dat je jezelf niet verbrandt aan de kachel erboven, au!) en er is een tv’tje en tafeltje om bijvoorbeeld aan te werken. Je kunt je koffer “verstoppen” achter het doek van het bed, zo is deze lekker uit het zicht. Wij verbaasde ons over de stilte die wij ervaarden toen wij hier sliepen, je zult dus begrijpen dat we sliepen als een roos! De bedden liggen trouwens erg comfortabel en ze zijn lekker groot.

 

Slow Coffee, fast serving

Om ‘s ochtends gelijk goed wakker te worden loop je gewoon naar beneden, naast het hotel zit namelijk Bar Stock. Bar Stock is officieel niet van het hotel maar voorziet de gasten wel van goede koffie en croissants. Deze plek is je vast niet ontgaan bij aankomst. De opvallende zuurstokroze gevel en de geur van koffie kun je al zien en ruiken van een afstand. Bar Stock werkt met lokale producten en ondernemers. Zo zijn de koffiebonen afkomstig van Friedhats, koffiebranders uit Amsterdam met een eigenzinnige smaak en uit liefde voor ambacht. Bakkerij Ulmus voorziet je van versgebakken brood en croissants. En last but not least, de melk in o.a. je cappuccino, is afkomstig van MOMA Amsterdam. Deze drie ondernemers in combinatie met Bar Stock zorgen ervoor dat je fijn wakker wordt en klaar bent om de dag te beginnen. ‘s Middags verkopen ze trouwens vers belegde broodjes en je bent hier aan het goede adres voor drankjes zoals Japanse thee.

 

De omgeving

Waar de meesten altijd zo snel mogelijk het Centraal Station en deze omgeving verlaten, vergeet je eigenlijk dat dit gebied ook genoeg leuke en mooie dingen heeft. Omdat wij de volgende dag gaan overnachten in het SWEETS Hotel, op tien minuten afstand van Hotel The Exchange, hebben we genoeg tijd om dit stukje van de stad te verkennen. De Damrak waterfront is de perfecte plek om leuke foto’s te maken. Loop je iets door, tot Centraal Station en sla je linksaf, dan kom je bij een van de leukste stukjes Amsterdam; de Haarlemmer buurt. Hier kun je je geluk niet op als je bijzondere cadeautjes wilt kopen, wat wilt drinken of een broodje wilt eten. Bij Kaasland koop je verse broodjes met kaas, bananen muffins of verse amandel croissants. Zin in koffie? Loop dan even binnen bij Stach. Sla Brand Mission niet over, hier kun je mooie, duurzame kleding kopen. Op zoek naar een uniek cadeautje? It’s a Present is the place to be.

Wil je iets anders? Pak dan de pont aan de achterkant van het Centraal Station en laat je verrassen door Amsterdam-Noord. Schommelen op het dak van de Adam toren, rondneuzen in het Eye Filmmuseum of culinair genieten op de NDSM-Werf.

Of hang gewoon lekker de toerist uit en boek een rondvaart. Kan ook. Er zijn tal van rondvaartmaatschappijen in Amsterdam maar wil je liever iets persoonlijks? Boek dan een rondvaart bij Mr. Grey, ofwel Rederij van Egmond. Ontdek de stad vanaf het water!

Er is genoeg te doen in de omgeving en in het hotel kom je niets te kort. Dus ben je op zoek naar een unieke, met zorg ontworpen hotelkamer, in het centrum van Amsterdam? Dan zit je goed bij Hotel The Exchange! Heb je al een kamer geboekt?

 

Ben je op zoek naar meer unieke hotels in hartje Amsterdam? In dit artikel maak ik je de keuze om uit dit of een ander bijzonder hotel te kiezen nog iets moeilijker..

Ik verbleef gratis bij Hotel the Exchange in ruil voor content en een artikel. Je leest echter mijn eerlijke mening over de accommodatie en de overnachting.

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: