Stedentrip

Stedentrip Edinburgh

Begin 2020 maakte ik een tripje naar Edinburgh, aanvankelijk gingen we twee nachten maar het werden er uiteindelijk 5. Daar later meer over. Edinburgh is eigenlijk een stad die tot voor kort pas op mijn lijstje verscheen. Ik vertel je over mijn ervaring en ik geef je tips voor mooie plekjes en lekkere restaurantjes.

We arriveerden vrijdag rond half 1 lokale tijd op het vliegveld, vanaf daar was het nog ongeveer 40 minuten naar onze Airbnb. We kochten een return ticket voor 18 pond (9 pond p.p.). De tram is een gemakkelijke en leuke manier om van het vliegveld naar het centrum te komen. Onderweg is er genoeg te zien en naar mate je dichterbij komt word je verrast door de prachtige gebouwen die Edinburgh zo uniek maken.

 

Nadat we onze spullen in onze Airbnb hadden gedropt maakte we een korte wandeling naar Calton Hill, ook wel bekend om het Dugald Stewart monument dat bovenop deze heuvel staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitgestrekt uitzicht over de stad, een perfecte plek om mooie foto’s te maken. Ook het Nelson Monument en het National Monument zijn op deze heuvel te bezichtigen. Toen wij er waren stond er een flinke wind, ons werd verteld dat dit heel vaak voorkomt in deze stad. Nadat we een wandeling hadden gemaakt zijn we naar de Royal Mile gegaan, daar had ik namelijk vooraf een Free Walking Tour geboekt, deze werd gegeven door Sandeman. Tijdens deze tour kom je langs bezienswaardigheden als: St. Giles Cathedral, Victoria Street en Greyfriars Kirkyard. De guide was erg uitbundig en met zijn Schotse accent was het soms ietwat lastig te verstaan, al met al krijg je in twee uurtjes een goed beeld van de stad én je hoort de verhalen bij monumenten en bijzondere plekken. Een van mijn favoriete straten in deze stad is Victoria Street. Met haar prachtige kleuren en ronde straten is dit de perfecte plek om mooie foto’s te maken. ‘s Avonds aten we bij Howies (te vinden in Victoria Street), een erg gezellig restaurantje dat stampvol zat, wij maakte geen reservering waardoor we anderhalf uur konden zitten. Als je langer wilt tafelen is het aan te raden een reservering te maken. Vooral de Haggis (Schots gerecht), de Gnocci en de Banoffee pie waren heerlijk!

 

Op zaterdag bezochten we ‘s ochtends Scot Monument, vanaf 10:30 gaan er guides mee omhoog de toren in, de trappen zijn erg smal en je krijgt als beloning voor de vele traptreden, een waanzinnig uitzicht over de stad. Persoonlijk vond ik het uitzicht vanaf Calton Hill meer indrukwekkend maar ach, smaken verschillen en het is zeker de moeite waard om ook Scot monument te beklimmen. Entree kost overigens 4 pond p.p.. Na Scot monument bezochten we Edinburgh Castle, eigenlijk kan je deze stad niet verlaten zonder het kasteel te bezoeken maar je moet er wel wat tijd voor uit trekken. Persoonlijk vond ik de entree ietwat aan de prijzige kant, namelijk 19,50 pond p.p., als je ze online bestelt betaal je 17 pond. Het kasteel heeft veel verschillende ruimtes en je leert er over de geschiedenis van de stad.

Zondag was geen beste dag, veel regen en wind hingen boven Edinburgh. Een perfecte dag om het National Museum of Scotland te bezoeken, dit dachten meer mensen want het was er onwijs druk. Desalniettemin hebben we best veel gezien in twee uur tijd én een leuke bijkomstigheid; entree is gratis.

 

Zoals beloofd zou ik nog even terugkomen op mijn eerste opmerking, we verbleven uiteindelijk vijf nachten in plaats van twee. Dit had te maken met onze vlucht; deze was door slechte weersomstandigheden tot twee keer toe geannuleerd. Hierdoor hebben we de stad Glasgow nog even kunnen bezoeken. In een uur rijd je met een directe bus van Edinburgh Airport naar Glasgow, kosten voor een busticket zijn 22 pond p.p. voor een retourtje. De bus is ook vanaf andere punten in de stad te nemen.

 

Glasgow


Glasgow lijkt in veel opzichten op Edinburgh maar is ook weer heel uniek. Wat mij gelijk opviel is de grote aantallen studenten die rondlopen in de stad. We kwamen onderweg verschillende universiteiten tegen. Ik ben niet lang genoeg in deze stad geweest om er heel veel over te vertellen máár we zijn in een korte tijd toch naar veel plekken geweest én we hebben heerlijk geluncht. De Lighthouse is leuk om mooie foto’s te maken van het uitzicht over de stad, de exposities zelf waren niet erg bijzonder. De trap naar het puntje in de Lighthouse is leuk om een mooie foto te maken. De graveyard is erg indrukwekkend om zijn massieve grafstenen bovenop de heuvel. De aanliggende kathedraal is ook erg indrukwekkend, persoonlijk vond ik deze mooier van buiten dan van binnen maar smaken verschillen. We hadden geluncht bij Café Bakehouse Singl-end. Ik bestelde scrambled eggs met avocado mash (+ chili), erg lekker en vooral veel!

 

Ben je in Edinburgh en heb je genoeg tijd over? Bezoek dan zeker ook Glasgow, ik vond het erg bijzonder dat deze twee grote steden relatief dicht bij elkaar liggen, zo pak je in één weekend toch mooi twee steden mee!

 

Favoriete restaurantjes/cafés in Edinburgh:

  • Howies
  • Saint Giles café bar
  • The Barony Bar (fish & chips)
  • Twelve Triangles (bestel hier zeker de almond croissant!)
  • Byron (dit is dan wel een keten maar de hamburgers zijn erg lekker, probeer vooral de vegan truffel burger en cheese fries!)

Reistijd: 1 uur en 35 minuten vanaf Amsterdam Schiphol

Valuta: pond

Tijdsverschil: in Edinburgh is het één uur vroeger dan in Nederland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: