Relaxen in het nisje, Hello I'm Local
Nederland,  Review,  Staycation

Bikepacking Holland: van Amsterdam naar Haarlem

Backpacken kennen we allemaal maar ken je het concept Bikepacking al? Bikepacking Holland is een initiatief van 15 fietsvriendelijke hostels in Nederland, gelegen in Alkmaar, Delft, Den Haag, Giethoorn, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Noordwijk, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Valkenswaard, Vlissingen en Zwolle. Fiets van stad naar stad en overnacht in gezellige hostels. Solo, met je partner of met kinderen, alles kan! Onlangs werd ik uitgenodigd om een weekendje te gaan fietsen, het werd de route Amsterdam – Haarlem en ik mocht slapen in het ‘Hello I’m Local Hostel’.

 

Van Amsterdam naar Haarlem

Niet lang geleden fietste ik van Amsterdam naar Haarlem, ik vond dit zó leuk dat ik geen seconde na hoefde te denken toen ik deze route opnieuw kon fietsen. Afgelopen zaterdag was het zo ver, en ondanks dat de weersvoorspellingen niet al te goed waren trok ik er toch samen met mijn vriend op uit. Waar ik bijna van mijn fiets werd geblazen en twee hoosbuien meepakte, kwam ik dan alsnog heelhuids aan in hartje Haarlem. En ook nu weer verscheen er een glimlach op mijn gezicht toen ik de pittoreske straatjes van Haarlem in fietste en mijn fiets parkeerde in de garage van het hostel waar ik vannacht bleef slapen.

 

“People might call me different, but I think that makes me, me. I’m a local boutique hostel. Somewhere in between a 5-star hotel and laidback hostel”.

– Hello I’m Local

Het hostel

Ik verbleef in het gezellige en stijlvolle hostel Hello I’m local. Een boutique hostel middenin het centrum van Haarlem. De met zorg ingerichte kamers hebben ieder een eigen stijl en ik mocht slapen in de Ondergeschoven Kindje kamer. Een prachtige privékamer mét bedstee! Vroeger woonde grote gezinnen in een kleinere ruimte, ouders sliepen dan vaak in een bedstee en kinderen in de (uitschuifbare) lade onder de bedstee, ook wel rolkoetsen genoemd, hier is de naam van deze kamer aan te danken. Naast deze kamer heeft het hostel overigens nog elf kamers en één appartement, allemaal in een eigen stijl.

 

Het ondergeschoven kindje

Ik werd gelijk blij bij het zien van deze kamer, ingericht met Delfstblauwe elementen zoals lampen, vaasjes en bordjes en een knus nisje om een boek te lezen. De kamer heeft een eigen badkamer (de douche is overigens heel fijn!) en het toilet zit op de gang. Omdat het nu, vanwege de huidige maatregelen, niet mogelijk is om in de lobby beneden te eten of te drinken (jammer want er staat een fijne open haard), konden we gelukkig wel een borrelplank en Jopen biertjes bestellen op de kamer. Dat hoef je mij natuurlijk geen twee keer te vertellen! Onder het genot van een biertje en borrelhapje kwamen we bij van de fietstocht. Overigens is het hostel voorzien van een menukaart dus je kunt er ook dineren, je hoeft de deur eigenlijk niet eens uit!

Ook aan het ontbijt is gedacht. Zondagochtend werden we verrast met een heerlijk ontbijt voor twee.Vers brood, kaas, ‘Oma’s Krentenmik’, verse jus en yoghurt. Zo waren we helemaal opgeladen voor een nieuwe fietstocht.

 

Fietsen vanaf Haarlem door de Kennemerduinen naar Bloemendaal aan zee en Zandvoort

Opgeladen en klaar voor een nieuwe dag, stapte ik op de fiets om nog meer moois van Haarlem en omstreken te zien. Eerst even een korte stop bij Vijfhoek voor een cappuccino, Vijfhoek is een verzamelnaam van een aantal schattige straatjes die zeker de moeite waard zijn om even doorheen te lopen. Melle (Hello I’m Local) adviseerde ons richting het strand te fietsen via de Kennemerduinen. Zo gezegd, fietste we richting de duinen. Ik herkende de duinen nog uit m’n jeugd maar ik was er echt al heel lang niet geweest en ik ben er überhaupt nog nooit doorheen gefietst. Er stond nog steeds flink wat wind en hoe dichter we bij de kust kwamen, hoe harder het begon te waaien. Maar dit mocht de pret niet drukken, onderweg zag ik namelijk roofvogels, herten, Schotse Hooglanders en prachtige paarden. En dat allemaal op een steenworp afstand vanaf Haarlem! Je kunt je voorstellen dat het ultieme vakantiegevoel beleefde hier. Na de pittige fietstocht door de duinen kwamen we aan bij Bloemendaal aan Zee, het waaide zo hard dat een strandwandeling er helaas niet inzat. Hup de fiets op en naar Zandvoort, waar we onszelf beloonde met een bakje versgebakken kibbeling. Bikepacken heeft me echt doen inzien dat fietsafstanden, ondanks dat ze soms best pittig zijn, goed te doen zijn.

 

Highlights Haarlem

Haarlem, tja deze stad heeft mijn hart gestolen. In mijn vorige blogpost vertelde ik je al over de diversiteit van de stad. Er is voor ieder wat wils en ook dit weekend werd dat weer heel duidelijk! Bikepacking Holland is een prachtig initiatief om vaker de fiets te pakken wanneer je op vakantie gaat in eigen land. Ook dit weekend kwam ik er weer achter dat je niet altijd ver hoeft te reizen voor de natuur, de gezelligheid van de stad en een uniek verblijf. Bezoek bijvoorbeeld de gezellige markt op zaterdag waar ze o.a. verse stroopwafels, bloemen, vis en fruit verkopen. Ga winkelen in de Barteljorisstraat en maak een avondwandeling langs Binnen Spaarne. Het ene straatje is nog fotogenieker dan de ander en ‘s avonds is de St. Bavokerk mooi verlicht.

Dankjewel Melle & Bikepacking Holland voor de gastvrijheid! Dit toffe concept heeft echt mijn ogen geopend om vaker met de fiets op vakantie te gaan!

Als ik je nog moeten overtuigen hoe lekker de borrelplank en het ontbijt waren en hoe gezellig de lobby van het hostel is ingericht. Zie hieronder.


Wil jij ook wakker worden in een bedstee, middenin het bruisende centrum van Haarlem en jezelf opladen voor een nieuwe dag met een heerlijk ontbijtje en goede koffie? Met de promocode #bikepackingholland krijg je nu een speciale korting bij je eerstvolgende boeking. Klik hier om je bikepacking avontuur te boeken.

 

Ik ging ook naar Alkmaar namens Bikepacking Holland. Je leest het hier.

 

Ik verbleef gratis bij het Hello I’m local hostel in ruil voor content en een artikel. Je leest echter mijn eerlijke mening over de accommodatie en de overnachting.

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: