Uitzicht over Amsterdam
Nederland

24H Centrum Amsterdam

24 uur in het centrum van Amsterdam. Is één dag eigenlijk ooit genoeg om in Amsterdam te zijn? Onze bruisende hoofdstad heeft naast de toeristische plekjes, nog zoveel meer te bieden en ondanks dat ik er al mijn hele leven woon, ontdek ook ik steeds weer de nieuwe parels. Ik werd uitgenodigd door I Amsterdam om tijdens 24 H Centrum de stad te herontdekken. Uiteraard zei ik volmondig ‘JA’ op deze uitnodiging. Benieuwd wat ik heb ontdekt? Lees snel verder!

De zon scheen volop, ik had er zin in! Onderweg naar het centrum van Amsterdam om nieuwe plekken te ontdekken, meer te weten te komen over plekken en de historie van eeuwenoude panden. Tijdens 24 H Centrum kon iedereen die dat wilde, unieke locaties in het centrum bezoeken, ontdekken, beleven en herleven. Variërend van een yoga les op het dak van de Bijenkorf tot het maken van je eigen riem en nog zoveel meer. Met een aanbod van 15+ pagina’s was het niet zo moeilijk om een aantal uitjes uit te kiezen, en het mooiste van alles; de meeste uitjes waren helemaal gratis te bezoeken! Ik bezocht maar liefst drie locaties.

Uitzicht vanaf Pathé CITY

Achter de schermen bij bioscoop Pathé City

Het gebouw van Pathé City pronkt al jaren op het Klein-Gartmanplantsoen. Je bent er vast wel eens naar de film geweest. Maar ken je de geschiedenis van Pathé City al? Sinds 2007 draait deze bioscoop arthouse-films voor het volwassen publiek, films voor kinderen worden er eigenlijk nauwelijks tentoongesteld. Het iconische gebouw zelf bestaat al sinds 1935, des te meer reden om eens achter de schermen mee te kijken.

Tijdens de rondleiding kwam ik meer te weten of het ontstaan van de bioscoop, kreeg ik de nieuwe inrichting; tweezitsbanken te zien, een kijkje in de filmcabine én mocht ik het dak op van het gebouw. Dat laatste kostte wel wat energie, je moest namelijk alle trappen in het torentje op om uiteindelijk te genieten van een fenomenaal uitzicht over het prachtige Amsterdam. Wat was het tof om eens te horen en te zien hoe een bioscoop draait, want daar denk je eigenlijk helemaal niet over na als je naar de film gaat, toch?

Amsterdam rooftops

Hard rock op z’n best

Denk je aan de Leidsekade, dan denk je aan het pronkende American Hotel. Wist je dat Hard Rock Hotels en het American Hotel, in 2020 de handen in een hebben geslagen en de eerste Nederlandse vestiging van Hard Rock Hotel hebben geopend? Tijdens 24 H Centrum kreeg ik een rondleiding langs alle pronkstukken die (rock)artiesten van over de hele wereld speciaal hebben geschonken aan het Hard Rock Hotel Amsterdam American. Van een zwart lederen pakje van Lady Gaga tot aan de glimmende groene schoenen van Elton John. Allemaal gedragen door de artiesten zelf, de meesten kwamen ook regelmatig in het hotel voor of na een optreden in Amsterdam. De prachtig uitgesproken lobby is een genot voor het oog en de comfortabele stoelen doen je bijna vergeten dat je ook nog gewoon een hotelkamer kunt boeken om te slapen. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een kijkje in het Café American, waar de wand volledig vol hangt met foto’s van alle artiesten die daar ooit een drankje hebben gedronken. Je kunt overigens altijd binnenlopen in het hotel om de stukken zelf te bekijken, dan wel zonder tekst en uitleg maar als je de vriendelijke portier lief aankijkt wil hij je misschien wel wat achterliggende informatie vertellen over alles wat je in het hotel ziet.

Café American

Alles over de planten en dieren in de Amsterdamse wateren

Als afsluiting van deze heerlijke zomerse dag stapte ik op de rondvaartboot van Stromma. Tijdens een rondvaart over de Amsterdamse grachten kreeg ik naast het mooiste uitzicht, want Amsterdam is toch wel het allermooiste vanaf het water, ook uitleg over alle beestjes en plantjes die hier leven en groeien. Natuurexpert en boswachter Evert-Jan Woudsma kon van alles vertellen over de zichtbare en onzichtbare geheimen die de grachtengordel rijk is. We voeren langs waterplanten, nestjes van de fuut, onder bruggen door en verder. Ik wist niet dat er zoveel flora en fauna te zien was in de grachten! Daarnaast was het er heerlijk vertoeven op een 2,5 durende rondvaart, heerlijk in de zon, genietend van het uitzicht en de kleurrijke pandjes.

Magere brug Amsterdam
Amsterdamse Grachten

Wil je het volledige programma van 24 H Centrum nog eens inzien? Klik dan op deze link.

Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking met Flywithin.nl & I Amsterdam, gratis in ruil voor content en een artikel. Je leest echter mijn eerlijke mening over 24H Centrum.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: